Formule 1 en het Coronavirus

De Formule 1 is in de ban van het Coronavirus. Op deze pagina wordt het nieuws rondom de F1 en het Coronavirus (Covid-19) verzameld. Deze blog wordt dagelijks geüpdatet met het laatste nieuws rondom de Formule 1. Benieuwd welke races wel en niet doorgaan? Houd dan deze liveblog in de gaten.

Update: De Formule 1 gaat weer van start!

De FIA heeft bekendgemaakt dat het Formule 1 seizoen weer wordt hervat. Vanaf begin juli kunnen we alle bolides weer in actie zien. De F1 kalender is aangepast waardoor niet alle Grand Prixs worden verreden. In plaats daarvan is de kalender herzien en wordt er bijvoorbeeld twee keer gereden op de Red Bull Ring in Oostenrijk en ook Silverstone heeft twee raceweekenden. Helaas worden de eerste acht races wel verreden zonder publiek. Bekijk hier de herziene F1-kalender van 2020.

Grand Prix van Nederland, Spanje en Monaco afgelast

Het Formule 1 seizoen van 2020 gaat naar verwachting pas in juni dit jaar van start. Dit betekent dat in ieder geval de eerste zeven races worden afgelast. Hieronder valt ook de GP van Nederland. De FIA gaat proberen om zoveel mogelijk van de afgelasten races op een later moment in te halen. Dit betekent dat de GP van Nederland wellicht later dit jaar alsnog wordt verreden. In aanvulling op het annuleren van een deel van de F1-kalender werd al besloten om een fabrieksstop in te stellen. Deze vindt normaal plaats in maart en april. Op die manier wordt extra ruimte gecreëerd om een deel van de kalender in te halen. Bekijk hieronder het overzicht van de afgelasten races. Bron: Racingnews365

Alle afgelasten Grand Prix races:

  • Australië
  • Bahrein
  • Vietnam
  • Nederland
  • Spanje
  • Monaco

Grand Prix Bahrein en Vietnam uitgesteld

Gisteren werd door de FIA en de Formule 1-teams besloten om de Grand Prix van Australië te schrappen. Vandaag is bekendgemaakt dat de GP van Bahrein en de GP van Vietnam wordt uitgesteld. Dat laten de organisaties weten in een gezamenlijke verklaring. Hierdoor wordt de Grand Prix van Zandvoort de eerste race van dit seizoen. Of de GP van Zandvoort wel door gaat is nog even afwachten. Omdat de situatie in de wereld en die van het virus iedere dag verandert is het moeilijk om te voorspellen welke race wel kan doorgaan en welke niet. F1-baas Chase Carey geeft aan de tijd te willen nemen om de juiste beslissingen te kunnen nemen. In dezelfde verklaring wordt aangegeven dat ook de races in mei 2020 onzeker zijn:
”As a result, Formula 1 and the FIA expect to begin the Championship in Europe at the end of May but given the sharp increase in COVID-19 cases in Europe in recent days, this will be regularly reviewed.”
Uitgegaan van de huidige besluiten ziet de Formule 1-kalender er nu als volgt uit:
  • Zandvoort – 3 mei 2020
  • Barcelona – 10 mei 2020
  • Monaco – 24 mei 2020
  • Azerbeidzjan – 7 juni 2020
Bron: NOS.nl

Gaat de Formule 1 door?

De Formule 1 gaat voorlopig niet door. De FIA heeft in samenspraak met de F1-teams besloten om de GP van Australië af te gelasten. Dit houdt concreet in dat de eerste race van het seizoen wordt opgeschoven. Eerder deze week werd bekend dat een medewerker van het McLaren team positief was getest op het Coronavirus.

De FIA kijkt later dit jaar welke races wel of geen doorgang kunnen vinden. Hierdoor is het vooralsnog onzeker of de Grand Prix van Zandvoort, die begin mei gepland staat, zal doorgaan.

Grand Prix van Australië afgelast

Een medewerker van het McLaren Formule 1-team is positief getest op het Coronavirus. Hierdoor voelt het team van McLaren zich genoodzaakt om zich terug te trekken op de Grand Prix van dit weekend. De FIA heeft hierop, na een stemming, besloten om de gehele Grand Prix van Australië te schrappen van de Formule 1-kalender. Tijdens een bijeenkomst tussen de overgebleven negen teams is er gestemd; de meerderheid van deze teams waren voor het annuleren van de race.

Binnenkort komt de FIA met een officieel statement met betrekking tot rest van het seizoen. Vooralsnog gaat de Grand Prix van Bahrein gewoon door, maar wordt wel zonder publiek verreden. De GP van Vietnam staat vanzelfsprekend ook op losse schroeven.

Bron: Racingnews365

Plaats een reactie