Zo werkt de sprint kwalificatie in de Formule 1

De sprint kwalificatie is een nieuw concept binnen de Formule 1 dat in het seizoen 2021 wordt getest. Gedurende het seizoen zijn drie raceweekenden aangewezen waar de sprint kwalificatie wordt toegepast.

Kwalificatie op vrijdag

Het raceweekend gaat er iets anders uit zien dan we gewend zijn. De eerste vrije training vindt zoals gebruikelijk plaats op vrijdag. Deze sessie zal 60 minuten duren waarbij de teams twee setjes banden mogen gebruiken. Vervolgens zullen de teams beginnen aan de ‘reguliere’ kwalificatie zoals we deze kennen. De teams mogen nu echter alleen gebruikmaken van de zachte banden. Het resultaat van deze kwalificatie zal worden gebruikt voor de startopstelling van de sprint kwalificatie die op de zaterdag wordt verreden.

Een extra ‘race’ op de zaterdag

Op de zaterdag vindt dan de tweede vrije training plaats. Tijdens VT2 mag slechts één set banden worden gebruikt, teams hebben wel vrije bandenkeuze. Ook deze training duurt een uur. Later op de zaterdag zal de sprint kwalificatie plaatsvinden. Deze sprint wordt uitgesmeerd over 100 kilometer waarbij elke team twee sets banden krijgt voor deze ‘race’. De uitslag van hiervan bepaalt de startopstelling van de Grand Prix die op zondag wordt verreden.

Sprint kwalificatie levert punten op voor het klassement

De meeste punten worden nog altijd verdeeld op de zondag. De top drie in de sprint kwalificatie krijgt echter ook punten voor het klassement. Zo krijgt de nummer één drie punten, de nummer twee ontvangt twee punten en de nummer drie krijgt één punt. Lees ook: zo werkt de puntentelling in de Formule 1.

Op zondag wordt er geracet!

De race van zondag is zoals we gewend zijn: er wordt 300 kilometer plus een ronde gestreden om het podium en WK-punten.

Uitzonderingen tijdens regenval

Mocht het zo zijn dat er tijdens een sprint kwalificatie heftige regenval plaatsvindt dan zullen alle teams drie sets full wets en vier sets intermediates krijgen voor op de zaterdag. Bij regenval tijdens de vrije training of de kwalificatie ontvangen teams een extra set intermediates, de teams moeten dan wel een eerder gebruikte set inruilen. Als de sprint kwalificatie in nat weer worden afgewerkt dan mogen de teams een set intermediates of full wets inruilen voor een verse set met intermediates. Hiermee komt het totaal aantal bandensets waar teams beschikking tot hebben op negen sets. Bron: FIA

Plaats een reactie