Volgend jaar geen Formule 1 meer bij Ziggo Sport

Ziggo raakt na het huidige Formule 1 seizoen de uitzendrechten kwijt. Het bedrijf zegt dat de uitzendrechten te duur zijn geworden en dat het daardoor niet mogelijk was om een nieuw contract af te sluiten.

Formule 1 kijken met ViaPlay

De uitzendrechten zijn nu verkocht aan het Zweedse Nordic Entertainment Group, zij gaan de races uitzenden op hun streamingsdienst ViaPlay. Hoeveel een abonnement bij het Zweedse bedrijf gaat kosten hier in Nederland is vooralsnog onbekend. Een maandabonnement in Zweden zelf kost € 45,- per maand, maar of dat ook de prijs gaat worden in Nederland en België is nog niet zeker. Hierbij dient wel gezegd te worden dat het gemiddelde inkomen in Zweden ongeveer 25% hoger ligt dan in Nederland.

Zes F1 races per seizoen gratis te zien

Onderdeel van de overeenkomst tussen de Formule 1 en het Zweedse streamingsbedrijf is dat er jaarlijks zes races gratis worden uitgezonden op een open kanaal. Onder deze races valt de GP van Zandvoort.

Het streamingsbedrijf is momenteel enkel actief in Scandinavië, maar gaat de komende periode uitbreiden naar de rest van Europa, waaronder Nederland en Polen. Ook zal Viaplay in een later stadium in de Verenigde Staten worden uitgerold. Naast Formule 1 zal ook het Duitse voetbal, de Bundesliga, te zien zijn op het platform én PDC-darts. De uitzendrechten hiervoor liggen voor dit seizoen nog bij ESPN en RTL7.

Einde van een tijdperk

Voor Ziggo geldt dat er een einde komt aan een tijdperk. Sinds de opkomst van Max Verstappen is het Formule 1 enorm in populariteit gestegen en daar profiteerde het bedrijf van. Ziggo zendt de Formule 1-races sinds ruim acht jaar uit op eigen kanaal.

Voor veel mensen een reden om internet, televisie en telefonie af te nemen bij het bedrijf, en zo zonder extra kosten de Formule 1 te kijken. Mensen die een andere tv-aanbieder hebben moeten namelijk een apart abonnement afsluiten om Ziggo Sport te kunnen kijken.

Wat Ziggo precies met het geld gaat doen dat ze uitsparen nu de uitzendrechten elders terecht komen is nog niet bekend. Na dit F1-seizoen heeft het nog de uitzendrechten van de Champions League, Italiaans, Engels en Spaans voetbal in handen. Een mogelijkheid zou zijn om de uitzendrechten van de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie te kopen, maar daar zal ongetwijfeld een gevecht over kunnen ontstaan met ESPN.

Wat vind jij ervan dat de Formule 1 vanaf volgend seizoen niet meer te zien is op Kanaal 14 van Ziggo?

Plaats een reactie