Hoe werkt de puntentelling in de F1?

Inhoudsopgave

Iedere coureur racet om te winnen. Maar hoe zit het met de puntentelling in de Formule 1? De F1 kampioenschappen zijn opgedeeld in twee aparte kampioenschappen. Zo is er het wereldkampioenschap voor individuele coureurs én dat van teams als Ferrari, Mercedes en Red Bull.

Puntentelling in de Formule 1

Eindig je tijden een Grand Prix in de top 10 dan krijg je punten voor het algemeen klassement. Hoe hoger de coureur of het team eindigt des te meer punten ze verdienen. Wie aan het eind van het seizoen de meeste punten heeft mag zich een jaar lang wereldkampioen noemen. Hebben coureurs evenveel punten? Dan wordt er gekeken naar het aantal overwinningen in dat seizoen.

De top 10 behalen is dus enorm belangrijk om te klimmen in het algemeen klassement. De punten zijn in de F1 persoonsgebonden. Mocht een coureur halverwege het seizoen naar een ander team verhuizen, dan neemt hij zijn punten mee. Dit geldt ook voor het team waarvoor de punten zijn behaald. Een recent voorbeeld hiervan is onze eigen Max Verstappen. De Nederland verruilde na vier races Torro Rosso voor de hoofdmacht van Red Bull. Hij nam dat seizoen (2016) al zijn punten mee naar zijn nieuwe team.

Ieder Formule 1 team heeft twee auto’s in de race. Het maximum aantal punten dat behaald kan worden per race is 43 punten. Dit is het geval indien het team als eerste en tweede eindigt. De eerste plaats levert namelijk 25 punten op en de tweede 18 punten. Bekijk de puntenverdeling in de F1 het onderstaande schema.

Mis geen aanbieding

Wees er als eerste bij als er F1 tickets beschikbaar komen of als prijsdalingen zijn!

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

F1 puntentelling

Bonuspunt voor de snelste raceronde

Sinds het seizoen van 2020 is het mogelijk om een extra punt te scoren. De coureur die de snelste raceronde neerzet krijgt namelijk een extra punt. Dat puntje lijkt misschien niet veel, maar kan tegen het einde van het seizoen wel het verschil maken. Daarom proberen teams tegen het einde van de race toch dat extra puntje mee te pakken.

F1 puntentelling

 
PositiePunten
Eerste25
Tweede18
derde15
Vierde12
Vijfde10
Zesde8
Zevende6
Achtste4
Negende2
Tiende1
Snelste raceronde1

F1 Puntentelling sprintrace

 
KlasseringPunten
Eerste8
Tweede7
derde6
Vierde5
Vijfde4
Zesde3
Zevende2
Achtste1

Mis geen enkele F1 aanbieding

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief! Wees er als eerste bij als er F1 tickets beschikbaar komen of als prijsdalingen zijn!

We spammen niet! Door op aanmelden te klikken ga je akkoord met ons privacybeleid.

Plaats een reactie