Hoeveel verdient Max Verstappen?

Inhoudsopgave

Max Verstappen is de enige Nederlander in de Formule 1 en behoort tot de beste F1-coureurs ter wereld. Het is vanzelfsprekend dat daar ook een flink salaris bij hoort. Naast de coureurs van Mercedes en Ferrari verdient ook Verstappen tientallen miljoenen per jaar.


Salaris max verstappen

Max Verstappen salaris 2022

Sinds mei 2016 staat Max Verstappen onder contract bij Red Bull Racing. Daarvoor reed hij voor Toro Rosso waarvoor hij als 17-jarige zijn debuut maakte in de Formule 1. Hiermee is hij de jongste debutant in de Koningsklasse aller tijden. Tijdens het F1-seizoen van 2016 werd hij voor de 5e race, de Grand Prix van Spanje, gepromoveerd naar Red bull Racing. Een race die hij direct wist te winnen bij zijn nieuwe team.

Max Verstappen wordt door veel mensen gezien als het grootste talent van de Formule 1. Of hij net zo succesvol wordt als Schumacher en Hamilton is nog even afwachten. Inmiddels is hij uitgegroeid tot de eerste rijder bij Red Bull en daar wordt hij dan ook naar betaald. In januari 2022 tekende verstappen een nieuw, lucratief contract bij zijn werkgever dat hem tot minimaal 2028 aan het team van Christian Horner verbindt.

Ondanks zijn jonge leeftijd en relatief korte carrière verdient de Limburger jaarlijks circa 50 miljoen euro, exclusief bonussen.

Bonussen in de Formule 1

Naast zijn vaste salaris krijgt de Nederlander ook nog eens een bonus voor zijn prestaties op de baan. Per wedstrijdpunt ontvangt hij volgens Quote namelijk nog eens € 44.000. Dit geldt dus ook voor de snelste raceronde. Iedere overwinning levert naar verluidt nog eens € 178.000. Alleen aan zijn zeges (8 stuks) zou de jonge limburger in dat geval al 1.4 miljoen euro moeten hebben verdiend.

Met 249 WK-punten in 2018 en 278 WK-punten in 2019 verdiende hij alleen aan punten al ruim 12 miljoen euro.

Sponsorcontracten

Dat Verstappen goed verdient moge duidelijk zijn. Maar naast zijn verdiensten bij Red Bull heeft de F1-coureur ook een aantal sponsorcontracten en samenwerkingen De volgende merken leveren, volgens zakenblad Forbes, nog eens 5 miljoen euro op:

  • Jumbo
  • Heineken
  • EA Sports
  • Viaplay

Eigen onderneming

Naast zijn sportieve carrière en sponsordeals heeft Verstappen ook een eigen onderneming. Hier verkoopt hij officiële Max Verstappen merchandise. Hoewel dit natuurlijk niet in de buurt komt van zijn miljoenensalaris bij Red Bull is het wel degelijk een leuke inkomstenbron.

Als enige Nederlander succesvol actief in de Formule 1, brengt honderdduizenden fans met zich mee. Veel fans hebben een shirt, jack of hoodie van Red Bull racing uit de Max Verstappen store. Net als grote voetbalclubs in Nederland zal hij hier een leuk bedrag aan overhouden. Wij schatten dat het gaat om enkele tonnen per jaar.

Wat verdient Verstappen aan het kampioenschap?

Niet Max Verstappen, maar Red Bull Racing verdient aan het Formule 1 kampioenschap. Het prijzengeld wordt namelijk aan het eind van het seizoen verdeeld over de constructeurs op basis van het eindklassement.

De coureurs worden aan het eind van het seizoen dus niet zelf op basis van het klassement beloond door de FIA. Coureurs kunnen wel contractueel afspraken maken met team waarvoor ze rijden. De exacte beloning voor Max is echter niet bekend. Zakenblad Forbes schat dat de Nederlander circa 7 – 10 miljoen dollar kan bijschrijven als hij de wereldtitel pakt. Dat is een schijntje bij wat de winnen constructeur verdient, namelijk (naar schatting op basis van voorgaande seizoenen) 60 tot 70 miljoen dollar.

Vermogen van Max Verstappen

Op basis van zijn salaris bij Red Bull Racing, de sponsorcontracten, zijn sportieve prestaties en zijn eigen onderneming is het geschatte vermogen van Verstappen circa € 70 miljoen. Dit werd een jaar geleden nog op € 40 miljoen geschat. Desondanks vindt enige Nederlandse F1-coureur zichzelf terug op de derde plaats van Nederlands meest vermogende sporters.

Daarmee ligt hij echter nog ruim achter het salaris van Lewis Hamilton, maar verdient hij meer dan Charles Leclerc.